Clădirile nZEB: Viitorul sustenabil al construcțiilor în România

În contextul actual global, unde schimbările climatice și eficiența energetică devin priorități tot mai presante, România face pași importanți către un viitor sustenabil. Unul dintre acești pași este adoptarea și promovarea standardelor nZEB (Nearly Zero-Energy Buildings) în construcții. Aceste clădiri, care consumă foarte puțină energie pentru funcționare, sunt nu doar o necesitate, ci și o obligație conform directivei UE 2010/31/EU, care stipulează că toate clădirile noi trebuie să respecte standardul nZEB până în 2021.

Ce este nZEB?

Termenul nZEB, prescurtat de la Nearly Zero-Energy Building, se referă la clădirile cu un consum foarte scăzut de energie, energia necesară fiind în mare parte produsă din surse regenerabile situate pe sau în apropierea clădirii. Aceste clădiri combina tehnologii de economisire a energiei cu sisteme de producție a energiei din surse regenerabile pentru a minimiza emisiile de carbon.

Scopul adoptării standardului nZEB este de a reduce dependența de combustibili fosili, de a minimiza amprenta ecologică a clădirilor și de a promova sustenabilitatea în sectorul construcțiilor. Importanța acestui standard este evidențiată în contextul creșterii prețurilor la energie și al nevoii de a combate schimbările climatice. Clădirile nZEB nu doar că reduc costurile cu energia pentru proprietari și utilizatori, dar contribuie și la atingerea obiectivelor naționale și internaționale de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

nZEB în România: Progrese și Provocări

România a făcut progrese semnificative în promovarea clădirilor nZEB, începând cu transpunerea directivei UE în legislația națională și continuând cu implementarea proiectelor pilot și a programelor de formare pentru profesioniștii din construcții. Totuși, provocările persistă, incluzând necesitatea de a îmbunătăți cadrul legislativ, de a crește gradul de conștientizare publică și de a asigura accesul la finanțare pentru aceste tehnologii avansate.

Evenimentul „Săptămâna nZEB” de la Constanța

Un exemplu concret al eforturilor de promovare a standardului nZEB în România este evenimentul „Săptămâna nZEB” de la Constanța, parte a „The nZEB Roadshow”. Acest eveniment, recunoscut la nivel european, își propune să stimuleze cererea de personal calificat și să încurajeze adoptarea normelor pentru clădirile cu consum energetic aproape de zero. „Caravana nZEB” a început în Iulie 2021 la București și a parcurs majoritatea marilor orașe din România, atrăgând un număr tot mai mare de participanți interesați de construcțiile sustenabile.

Constanța va găzdui acest eveniment între 17-19 mai 2024, oferind o platformă ideală pentru schimb de cunoștințe, networking și demonstrații de tehnologie. Participanții vor avea ocazia să interacționeze direct cu specialiști și să exploreze cele mai noi tendințe și tehnologii din domeniul construcțiilor eficiente energetic.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments