Normative constructii: normele 1981 versus normele moderne din 2018

Acum două săptămâni făceam o prognoză despre cum va arăta piaţa construcțiilor în 2019 şi îmi manifestam îngrijorarea legat de forţa de muncă necesară pentru a susţine aceasta creştere.

Am mai spus şi o repet.

În ceea ce priveşte forţa de muncă mă aflu fix în tabăra celor reticenţi. Prea curând nu vom reuşi să aducem înapoi în ţară oamenii care au plecat să lucreze în construcţii în ţări ca Franţa, Germania sau Anglia.

De ce?

Răspunsul este unul cât de poate de simplu. Motivaţia financiară. Salariile din constructii în ţările mai sus menţionate sunt în jur de 2500 Euro.

La nivel mondial industria construcţiilor se mişcă foarte încet în inovare, adoptă foarte greu soluţii noi, iar asta duce la o productivitate scăzută. Productivitatea scăzută într-o industrie duce la salarii mici şi proiecte care se finalizează greu.

Dacă la nivel mondial lucrurile se mişcă greu, în România aş spune că aproape nu se mişcă deloc. Atenţie, vorbim despre construcţii ca un total, nu vorbim despre inovare legată de materialele de construcţii sau instalaţii. Acolo lucrurile se mişcă mult mai bine.

Reticenţa faţă de tehnologiile moderne

Problema vine de la încrederea scăzută în tehnologiile şi procesele moderne, şi de la felul în care laboratoarele multor facultăţi tehnice din România au rămas în urmă. Îmi amintesc cu amuzament când, ca tânăr inginer electroenergetician, i-am spus unuia dintre manageri că vreau să intru şi eu într-o staţie electrică, iar el mi-a spus cu amuzament că „pentru asta ar trebui să mă micşorez destul de mult, pentru că celulele nu mai arată aşa cum le văzusem eu în laboratorul de la facultate.

Dar să revenim la zona cea mai importantă din toată ecuaţia: încrederea în tehnologii şi procese.

CA01A1?

Dacă ai luat contact cu zona de normative pentru construcţii, chiar şi puţin, cred că poţi spune despre ce este vorba şi în somn.

Utilizarea normativelor din 1981 regula nescrisă din construcţii

CA01A1 este o normă de turnare beton simplu din normativele ’81-’83 şi da! este una dintre cele mai utilizate tehnologii în evaluare şi ofertare în anul 2018. Oare betonul se mai fabrică şi toarnă în 2018 la fel ca în 1981?

Ştiu sigur că nu!

Atunci de ce se mai utilizează aceasta normă?

Pentru că utilizarea normativelor din 1981 este una dintre regulile nescrise din evaluarea şi ofertarea lucrărilor publice.

De ce nescrise?

Pentru că nicăieri nu este specificată obligativitatea utilizării acestor tehnologii. Mai mult! o mare parte dintre ele nici nu mai corespund standardelor tehnice în vigoare.

Normele ’81 – ’83 au fost făcute de statul comunist şi a fost nevoie de un efort foarte mare pentru crearea lor. Practic fiecare “operaţie” a fost cronometrată şi astfel s-a stabilit manopera necesară pentru a se executa.

Structura normativelor se regăseşte în codul fiecărei norme, practic dacă luăm norma CA01A1, avem:

  • C- este indicatorul pentru Construcţii
  • A – este capitolul Turnări de betoane
  • 01 – este subcapitolul Turnarea betonului simplu

Practic, fiecare normă care s-a dezvoltat din 1981 până în 2018 respectă această încadrare cu indicator, capitol şi subcapitol .

Actualizarea normelor din construcţii a fost făcută în continuare de C.O.C.C în colaborare cu I.N.C.E.R.C. – actualul URBAN INCERC – (Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Construcții, Urbanism și Dezvoltare Teritorială Durabilă) până în anul 2007.

Practic, aceste norme nu au suprascris normele vechi, ci au venit în completarea lor pentru a aduce tehnologiile la zi. Deci, dacă vrem neapărat să folosim norme dezvoltate de C.O.C.C. ar fi corect ca măcar să folosim norme din colecţiile mai noi.

În colecţiile noi dezvoltate de C.O.C.C., norma CA01A1 a fost înlocuită de norma CA01A# („Preparare beton cu centrală de betoane pentru punerea în operă cu mijloace clasice, beton clasa C 5/4 (BC 5/B 75)” norma care includea şi utilaje mai moderne de tipul Elefant pentru turnare beton).

După ultima revizuire făcută de C.O.C.C. dezvoltarea normelor a fost continuată de producători de materiale în parteneriat cu softuri pentru devize şi proiectanţi/ingineri.

Atunci de ce se folosesc în continuare normele din colecţia ’81, dacă se spune clar că ele sunt orientative şi dacă se ştie că nu mai sunt de actualitate.

Pentru a oferi transparenţă în procesul de investiţii publice se preferă în continuare utilizarea normativelor vechi, la care poate avea orice om acces. Totuşi! Nu poţi (sau mai bine spus nu ar trebui să obligi) companii care au utilaje moderne să scrie într-o ofertă că folosesc pentru o tencuială tehnologii care includ var şi ciment, când nimeni nu mai face o tencuială aşa.

În ziua de azi avem materiale care ne scutesc foarte mult timp în execuţie. Nu mai stăm să turnăm cămine din beton, există ţevi care nu mai au nevoie de pat de nisip, etc.

Avantajele tehnologiilor moderne

Poate vă gândiţi că, costurile tehnologiilor moderne sunt mai mari decât costul celor vechi. De cele mai multe ori nu este aşa, iar în cazul în care într-adevăr se întâmplă asta, tehnologia respectivă vine cu un avantaj mare. Avantajul acela poate fi o durată de funcţionare mai mare, fără costuri de întreţinere.

În principiu, proiectantul trebuie să respingă efectuarea evaluării de cost cu tehnologii vechi. Astfel, în investiţiile publice „va debuta” utilizarea tehnologiilor noi.

Proiectantul poate să folosească foarte uşor tehnologii moderne şi singura obligaţie pe care o are este să pună reţeta la vedere (practic, să expliciteze norma). Programele moderne de devize pun la dispoziţie o multitudine de funcţii cu care oamenii (care lucrează la evaluare sau la ofertare) să câştige timp.

Poate o să-mi spuneţi că este nevoie de o investiţie financiară pentru a lucra cu un program profesional de devize.

Programe gratuite şi moderne pentru devize

Da şi nu.

De exemplu, eDevize are o variantă gratuită în care se poate face atât evaluare, cât şi ofertare gratuit. Varianta aceasta a fost concepută special pentru companiile care au doar 1-2 lucrări/an, care fac devize şi care nu vor să mai investească într-un soft.

Adresa de e-mail introdusa nu este valida sau exista deja. A avut loc o eroare in incercarea de a crea cont. Vei primi un email dupa ce o rezolvam
Emailul introdus este deja asociat cu un cont eDevize.
Doresti sa recuperezi parola?
Contul dumneavoastra este blocat momentan. Daca nu ati facut-o deja, va rugam sa va verificati e-mail-ul si sa urmati instructiunile de activare. Daca nici atunci nu va puteti loga, va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: office@edevize.ro. Va multumim.

Aş dori să subliniez un aspect pe care l-am enunţat şi într-un articol anterior. Recomandarea mea este să folosiţi devize şi în proiectele private pe care le aveţi. O să vă ajute să aveţi încă de la început o defalcare clară a costului.

Mai mult!

Pentru a schimba zona aceasta de tehnologii “învechite”, care se folosesc în proiectele publice, eDevize în parteneriat cu producători de materiale, pune la dispoziţie în varianta gratuită noile normative.

Astfel, în colecţiile de normative 2017 şi 2018 o să găsiţi norme moderne pentru:

  • alimentări cu apă
  • canalizări
  • izolaţii
  • compartimentări
  • învelitori, etc.

Pentru ca industria construcţiilor să avanseze mult mai rapid din punct de vedere tehnologic, avem nevoie să:

  • avem încredere în soft-uri de specialitate care ne uşurează proiectele de tipul BIM (Building Information Modeling) pentru proiectare, programe de devize pentru estimare costuri şi ofertare, ERP-uri (Planificarea Resurselor Întreprinderii) pentru gestiune.
  • avem încredere în noile tehnologii din piaţă, să cunoaştem avantajele acestora şi să-i informăm pe beneficiari de ele.

Tehnologia nouă ne uşurează mult viaţa prin procese simplificate şi aduce beneficii tuturor jucătorilor din piaţă.

Acest lucru, automat, va duce la o dezvoltare mult mai rapidă a industriei. Din păcate, anul trecut construcţiile au reprezentat doar 4,6% din PIB. E clar că o industrie atât de mare ar trebui să reprezinte 8-9% din PIB, iar asta se poate face şi prin eficientizarea proceselor, astfel încât să creştem volumul de lucrări pe care-l putem executa.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments