Piaţa construcţiilor creşte. Cum facem ca această creştere să fie sustenabilă?

În anul 2020 a fost nevoie să ne adaptăm la o nouă realitate. Această adaptare a avut loc atât la nivel personal, cât și la nivel economic.

Dacă la nivel personal a trebuit să ne obișnuim cu distanțarea socială, cu diminuarea ieșirilor și cu purtatul măștii, la nivel economic am stat tot timpul cu sabia deasupra capului.

Din fericire, scăderea economică a fost de doar 3,9% (estimatul inițial era de peste 5%) față de Produsul Intern Brut (PIB) din 2019, dar asta și pentru că – din păcate – industria ospitalității din România are o pondere foarte mică în PIB. Faptul că economia nu a avut o recesiune atât de puternică s-a datorat și creșterii din sectorul construcțiilor, sector care a avut un an 2019 foarte bun, pe fondul OUG 114.

Rezultate piața construcțiilor

2018 vs. 20172019 vs.20182020 vs. 2019
PIB România+4,5%+4,1%-3,9%
PIB construcții (indicele de volum)-10,6%+17,3%+9,7%

Așadar, construcțiile au ajuns la o pondere de 6,6% la formarea PIB-ului în 2019, față de o pondere de doar 5,2% în anul 2017.

Realizările în preturi curente fiind de 69,7 miliarde de lei (14,34 miliarde de euro la cursul din ianuarie 2021) față de 44,2 miliarde de lei în 2017 (9,54 miliarde de euro la cursul din ianuarie 2018). Diferența (chiar și în miliarde de Euro) este una impresionantă, peste 50% în 2020 față de 2017.

Ce facem mai departe?

1. Învățăm din trecut

Sectorul construcțiilor a devenit unul mult mai atractiv pentru investitori și, ținând cont de PLANUL NAȚIONAL DE REDRESARE ȘI REZILIENȚĂ (PNRR), care conține multe proiecte de infrastructură, atractivitatea va crește în anii următori.

Așa că, pentru a merge mai departe, în primul rând ar trebui să învățăm din greșelile trecutului și să nu ne aruncăm cu capul înainte, precum înainte de criza din 2008, să nu mai considerăm că dacă astăzi facem profit vom face și mâine și să nu mai facem risipă din cauză că nu ne organizăm suficient.

Din păcate, în Romania, la o mare parte din construcțiile mici evaluarea și ofertarea se fac în cel mai bun caz într-un fișier Excel, iar timpul de implementare se dă „după cum bate vântul”.

Ce înseamnă asta? Bani și timp pierduți atât pentru executanți, cât și pentru beneficiari. Am avut multe discuții cu beneficiari care, deși au lucrat cu persoane de bună credință, nu s-au încadrat în buget și în timp. Mai mult, o mare parte dintre ei mi-au spus că nici constructorii nu au făcut aproape deloc profit.

O să râdeți, dar în 90% dintre lucrările care se execută în „regie proprie”, beneficiarul și constructorul ajung să aibă următoarea problemă: era și scara prinsă în cost…

2. Ne organizăm

Orice proiect de construcții, oricât de mic, ar trebui să aibă la bază minim 3 lucruri (pentru structura unui proiect mediu sau mare, găsiți mai multe detalii aici):

  • evaluarea de cost a proiectului, care să nu se facă pe principiul „atâta e m2 pe OLX”
  • ofertarea proiectului, care să nu fie de genul „te costă 50.000 Euro”
  • analiza de profit a proiectului

Evaluarea de cost a proiectului

Evaluarea de cost a proiectului, alături de lista de cantități (antemăsurătoare) găsiți mai multe detalii aici, este una dintre etapele esențiale ale proiectului. De ce? Pentru că astfel se setează un nivel de așteptări corecte legate de costurile cu investiția, se pot lua decizii în cunoștință de cauză și se pot face ajustări (de exemplu, să facem o casă cu câțiva metri mai mică, dar să avem o termoizolație bună).

Atunci când vorbim despre costuri, ar trebui să ne uităm și la costurile de exploatare și mentenanță. Cât mă costă încălzirea pe an, la cât timp o să fie nevoie să renovez, etc. De asta este important rolul arhitectului (mai multe detalii aici), care în nici un caz nu este un desenator, ci este cel care ne poate da sfaturi astfel încât să nu pierdem bani.

Arhitecții pot face foarte ușor evaluări de cost pe baza listelor de cantități, folosind eDevize și sistemul lui unic de antemăsurătoare asistată inteligent. Sistemul oferă sugestii de tehnologii de cost pe baza descrierilor din lista de cantități și în plus învață ce tehnologii se folosesc pentru diferite descrieri, așa că după 2-3 lucrări toată treaba se va face automat.

Vezi video antemăsurătoare asistată:

Ofertarea proiectului

În multe cazuri, din păcate, atunci când se analizează ofertele, se alege cea cu prețul cel mai mic. Nu numai asta, de foarte multe ori se alege și o ofertă făcută într-un mod total neprofesionist. Ce se înseamnă asta? Bani pierduți atât pentru constructori, cât și pentru beneficiari, proiecte la care se renunță și mulți nervi.

Dacă nu ne dorim costuri suplimentare de peste 50% și profituri aproape de zero pentru proiecte la care se lucrează câteva luni, atunci ar fi bine să ne organizăm puțin. Beneficiarii să solicite oferte făcute profesionist, cu defalcări pe material și manoperă, iar constructorii / instalatorii să studieze listele de cantități și să facă și ajustări. În plus, trebuie scos în evidență de la început că este greu să faci farmacie, așa că pot exista costuri suplimentare de până la 10%.

Cum se poate oferta ușor? Utilizând un soft profesionist. Dacă o să-mi spuneți ca programele pentru devize au tehnologii învechite atunci o sa spun că la eDevize aducem constant noi tehnologii ca să acoperim cât mai bine piața. În plus, vă recomand să vă creați propriile tehnologii, este extrem de simplu. Într-un Excel în care aveți o listă de materiale cu preț și unitate de măsură, puneți și prețul manoperei. După, importați tabelul în eDevize și vă faceți ofertele foarte rapid și în siguranță.

Vezi video creare automatizată de norme:

Analiza de profit

Ne place să spunem că lucrăm din pasiune și, de multe ori, acesta este adevărat. În același timp pasiunea noastră trebuie să ne aducă și bani. De-a lungul anilor, am observat foarte puțini constructori / instalatori care își fac o analiză de profit. Când am întrebat de ce, mi s-a răspuns că oricum este prea târziu.

În mare parte așa este, ca o analiză de profit să fie eficientă, ea ar trebui să fie făcută pre-ofertare. Să luăm lista de prețuri, să estimăm costul de manoperă și după să punem marja pe diferite tipuri de operații. Așa am avea încă de la început un control bun.

În același timp, nici dacă o fac după finalizarea lucrării nu este degeaba. Doar așa pot să văd unde am ofertat greșit și să nu mai repet aceste greșeli în viitor. Industria construcțiilor nu trebuie să se mai întoarcă în era tunurilor. iar câștigurile din construcții nu mai trebuie să fie „după cum bate vântul”. Pentru dezvoltarea unei afaceri avem nevoie de stabilitate, iar asta înseamnă un control bun al profitului.

Vezi video analiza de profit

Pentru că am vorbit foarte mult despre proiectele de construcții care au beneficiari privați, asta și pentru că în această zonă sunt puține proceduri, vă las și link-ul către pagina care vă arată cum se folosește rapid și eficient eDevize pentru acest tip de investiții.

Nu uitați, piața construcțiilor va merge înainte, cu adevărat, atunci când o să investim mai mult în proceduri și unelte. Nu ne-am putea imagina o fabrică fără protocoale și automatizări, iar asta a făcut ca industria să ofere atât stabilitate cât și profit, în schimb în construcții (de multe ori) lucrăm la fel ca în anul 1990, iar asta ne expune riscurilor.

Adresa de e-mail introdusa nu este valida sau exista deja. A avut loc o eroare in incercarea de a crea cont. Vei primi un email dupa ce o rezolvam
Emailul introdus este deja asociat cu un cont eDevize.
Doresti sa recuperezi parola?
Contul dumneavoastra este blocat momentan. Daca nu ati facut-o deja, va rugam sa va verificati e-mail-ul si sa urmati instructiunile de activare. Daca nici atunci nu va puteti loga, va rugam sa trimiteti un e-mail la adresa: office@edevize.ro. Va multumim.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments