PRINCIPIILE OFERTĂRII DE SUCCES

Principiul 27 | Calculul invers nu oferă control pe prețurile unitare sau pe cantități

Printre cele mai des folosite facilități din programele de ofertare este calculul invers: facilitate care oferă posibilitatea de a ajusta costul pe o operație, categorie, deviz sau chiar investiție.

Din păcate, de foarte multe ori este folosită excesiv și incorect.

Calculul invers a fost realizat astfel încât să se poată face ajustări minime de preț și să picăm pe un anumit cost. Folosirea sa prin ajustarea unui preț foarte diferit de cel pe care îl avem poate duce la greșeli mari de prețuri unitare sau de cantități, rezultând în zero control sau eficiență în procesul de ofertare.

O altă greșeală întâlnită este că, deși această facilitate se realizează pentru a opera astfel de ajustări minime, modul său de folosire poate duce la inconsistență între resursele din devize sau la cantități greșite:

Dacă facem ajustarea la nivel de deviz, trebuie luat în calcul faptul că resursele din acest deviz se pot găsi și în alte devize din investiție. Dacă facem ajustări bazate pe prețurile unitare ale acestor resurse, o sa avem inconsistență legată de prețurile acestora, în devize diferite.

Astfel, în acest caz recomandăm folosirea calcului invers cu ajustare bazată pe cantitate, iar ca resurse afectate, luăm în considerare doar manopera.

*mai jos regăsiti fereastra facilități cu toate opțiunile acesteia

Practic, pentru a înțelege mai bine conceptul și cum putem evita greșelile:

  • calculul invers se poate aplica pe un întreg deviz, obiect sau investiție, operație prin care toate resursele vor fi afectate sau se poate aplica doar pe un tip de resursă;
  • calculul invers se poate aplica cu ajustare bazată pe cantitate sau pe preț: putem, prin această operație, modifică prețul unitar al resurselor sau cantitatea lor.

ajustarea bazată pe cantitate poate duce la erori de asemenea, dacă este folosită pe tip de resurse material. Spre exemplu, putem risca să avem 2, 3 chiuvete de montat (resursa) pentru fiecare 1 bucată de montaj chiuvetă (articol de deviz).

Opțiunea cea mai sigură de folosire a unui calcul invers este calculul invers avansat, facilitate disponibilă în programul eDevize. Prin această facilitate propunem un model de lucru în care nu mai lucrăm cu ajustări bazate pe cantitate, în schimb oferim posibilitatea de bloca prețurile celor mai importante resurse, astfel încât prin operații ulterioare, acestea să nu se modifice.

Alege să lucrezi sigur și controlat!

Aplică la link-ul de mai jos și vei putea accesa o perioadă de testare de 30 de zile: