PRINCIPIILE OFERTĂRII DE SUCCES

Principiul 33 | Refacerea licitațiilor publice câștigate este mereu necesară

În domeniul licitațiilor publice, este esențial ca ofertele depuse să respecte cu strictețe cerințele specificate în formularele de tip F3, furnizate de proiectant. Aceste documente conțin detalii cruciale precum codul, descrierea, rețeta (dacă este menționată), unitatea de măsură și cantitatea fiecărui articol.

Problema majoră în procesul de ofertare este că, pentru a formula o ofertă corectă și realistă, este necesar ca informațiile furnizate Autorității Contractante să fie reevaluate și recalibrate utilizând resursele proprii.

Această recalibrare este vitală deoarece, în practică, resursele indicate în normativele de deviz standard rareori corespund în mod eficient cu realitățile de pe teren, de multe ori abaterile fiind de până la 100%.

O alternativă mai eficientă – dar și mai consumatoare de timp, este elaborarea ofertei direct cu resurse proprii și apoi adaptarea acesteia la cerințele F3-ului primit de la proiectant. Deși ideală, această metodă nu este întotdeauna fezabilă pentru toate companiile, din cauza constrângerilor de timp.

În aceste condiții, o soluție practică este utilizarea unui software specializat precum eDevize, care deține câteva fluxuri ce ajută la o mapare eficientă între normele din F3 și normele proprii, menținând costurile.

 

Procesul în eDevize include mai mulți pași:

1. Exportarea devizului în format tabelar simplu, după câștigarea ofertei

Exportul se face din paleta de funcționalități din dreapta.

Atenție: Când faceți exportul, asigurați-vă că-l realizați cu prețul de material, manoperă și utilaj defalcat.

2. Importarea acestuia folosind opțiunea „Import liste customizate -> Import BOQ cu prețuri”:

3. Eliminarea resurselor fictive din rețetă, introduse inițial pentru păstrarea prețurilor:

4. Adăugarea normelor proprii bazate pe rețete personalizate în articolele respective

5. Pe parcurs, beneficiezi de capacitatea programului de a învăța din alegerile făcute, facilitând astfel mapări automate în viitor

6. Ajustarea prețurilor cu ajutorul funcțiilor de calcul invers și calcul invers avansat.