PRINCIPIILE OFERTĂRII DE SUCCES

Principiul 48 | Digitalizarea nu este doar despre software

În ultimii doi ani, s-a discutat intens despre necesitatea digitalizării în industria construcțiilor și beneficiile aduse de aceasta. Trendul care a început și a căpătat amploare în 2023 va contribui semnificativ la dezvoltarea multor companii din industrie – pentru cei dispuși să integreze automatizări și să își asume responsabilitatea acestui proces.

Schimbările nu vor avea loc peste noapte și nu ar trebui să ne așteptăm la asta, dar este evident că în următorii cinci ani procesele interne ale multor companii vor dura mult mai puțin decât în prezent.

De ce nu este procesul de digitalizare unul rapid? Iată câțiva pași care ar putea asigura succesul acestuia:

1. Identificarea nevoilor reale

Digitalizarea nu înseamnă doar achiziționarea unor software-uri menite să simplifice activitatea. Este esențial să înțelegem exact ce anume trebuie digitalizat în cadrul companiei și să găsim cele mai bune soluții pentru automatizarea diverselor proceduri interne.

2. Evaluarea procedurilor existente

Aproximativ 80% dintre companiile de construcții nu știu care proceduri sunt cele mai costisitoare în termeni de timp și bani. Identificarea acestor proceduri este un pas esențial pentru a putea avansa.

3. Testarea soluțiilor

Este important să testezi diverse soluții pe exemple concrete pentru a vedea rezultatele finale și a stabili dacă acestea se potrivesc nevoilor companiei.

4. Integrarea și implementarea

Cel mai important pas si un aspect crucial al digitalizării este gestionarea reticenței la schimbare în rândul angajaților. Leadership-ul joacă un rol esențial în acest proces. Iată câteva metode pentru a facilita această tranziție:

  • Comunicare deschisă și transparentă: Informarea angajaților despre motivele schimbării și beneficiile acesteia pentru companie și pentru ei personal. Explicarea clară a pașilor care urmează să fie parcurși și a așteptărilor.
  • Training și suport continuu: Oferirea de sesiuni de formare și resurse pentru a ajuta angajații să înțeleagă și să se familiarizeze cu noile tehnologii și procese. Sprijinul continuu și disponibilitatea pentru a răspunde întrebărilor și preocupărilor lor sunt esențiale.
  • Implicarea angajaților în proces: Încurajarea angajaților să participe activ în procesul de digitalizare, să ofere feedback și să contribuie cu idei. Acest lucru îi poate ajuta să se simtă implicați și apreciați.
  • Exemplul personal al liderilor: Liderii trebuie să fie primii care adoptă și susțin noile tehnologii și procese. Exemplul lor pozitiv poate motiva angajații să accepte și să îmbrățișeze schimbarea.
  • Recunoașterea și recompensarea eforturilor: Aprecierea și recompensarea angajaților care se adaptează rapid și contribuie pozitiv la procesul de digitalizare pot stimula întregul colectiv să facă același lucru.

Digitalizarea în construcții este un proces complex și continuu, dar cu pași corect planificați și implementați, beneficiile pe termen lung vor fi considerabile.

Leadershipul eficient și gestionarea adecvată a schimbării sunt esențiale pentru succesul acestui proces.

La ce eveniment participăm în luna iunie?

eDevize va fi prezent la nZEB Expo București!

Ajuns la două ediții (Săptamâna nZEB ’22 și nZEB goes Passive ’23), nZEB Expo își propune să schimbe fundamental modul în care se construiește în România. Inspirați de marile evenimente europene – Dach & Holz, BAU Meese și Passive House Conference – și de energia festivalurilor de entertainment din România, nZEB Expo vrea să devină principalul eveniment dedicat construcțiilor nZEB și în standard de casă pasivă din Europa de Est și Sud- Est.

Înscrie-te gratuit la evenimentul din 14-16 iunie 2024, de la Romexpo, București!