Rolul construcțiilor nZEB în economisirea energiei

Sursa foto: Freepik.com

Modul în care mediul este afectat de schimbările climatice a determinat Uniunea Europeană să acționeze prin luarea unor măsuri care să reducă considerabil emisiile de CO2. Statisticile arată că în Europa 40% din consumul de energie provine de la clădiri.

În vederea reducerii acestui consum cât și a diminuării dependenței actuale față de energia provenită din combustibili fosili (cărbune, gaze naturale sau petrol), Comisia Europeană a impus legi care să susțină îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Astfel, a luat naștere conceptul de clădire nZEB (nearly Zero-Energy Building) introdus în legislația europeană în anul 2010. Conform acestei directive, toate clădirile construite începând cu anul 2020 trebuie să respecte standardul nZEB.

Ce sunt construcțiile nZEB?

Clădirile nZEB se caracterizează printr-o performanță energetică foarte ridicată, consumul de energie fiind aproape egal cu zero și obținut în mare parte (circa 30%) din surse de energie regenerabile, produse la fața locului sau în apropiere.

O clădire al cărei consum de energie este aproape egal cu zero nu ar trebui să depășească un consum de 50 kWh/mp/an conform cerințelor Uniunii Europene. Dar, acest consum se va stabili de fiecare țară membră în parte, un rol în acest scop fiind ocupat de condițiile climaterice și tehnologice specifice fiecărei zone. Însă pentru construirea unor clădiri eficiente se vor folosi materiale de construcție certificate nZEB, ce provin de la furnizori verificați, realizate prin tehnologii prietenoase cu mediul și care își aduc semnificativ contribuția la crearea unui interior eficient.

Conform legislației din România, standardul nZEB a devenit obligatoriu pentru toate construcțiile noi și pentru toate renovările majore ale clădirilor vechi, începând cu 01 ianuarie 2021. În baza acestei legi, consumul de energie nu trebuie să depășească 112 kWh/mp/an.

Un consum de energie redus bazat în mare parte pe surse de energie regenerabilă, dar care să asigure confortul necesar al celor care vor folosi clădirea, indiferent că este vorba despre o locuință, școală, spațiu pentru birouri etc., trebuie să fie în atenția arhitectului încă din faza de proiect. Responsabilitatea arhitectului va fi să includă în deviz materiale eficiente energetic care se vor folosi în procesul de construcție și de izolare (termică, fonică și hidroizolație) al clădirii, sisteme de recuperare de căldură, variante pentru folosirea energiei provenită din surse alternative (pompe de căldură, panouri fotovoltaice, turbine eoliene) cât și tipuri de sisteme Smart Home.

Pentru o bună organizare și eficientizare a timpului cât și pentru un control exact asupra bugetului dedicat de beneficiar în vederea obținerii proiectului final concretizat sub forma unei construcții nZEB, arhitectul însărcinat cu proiectul poate apela la un software specializat în devize, cum este eDevize.

Unul dintre avantajele aplicației eDevize constă în faptul că in cadrul platformei proiectantul poate evalua corect costul construcției (cu atât mai important ținând cont că tehnologiile nZEB sunt mai costisitoare) și astfel proiectul să poată fi finalizat cu succes. Din păcate, în peste 80% din cazurile în care începem un proiect fară să avem o listă detaliată de lucrări depășirile de buget sunt de minim 50%. De multe ori, pentru beneficiar, asta înseamnă un credit suplimentar sau punerea proiectului pe pauză pentru 1, 2 ani.

În plus, vă recomandăm ca inclusiv când cereți oferte pentru construcție să folosiți listele detaliate generate din eDevize, astfel și constructorul poate să oferteze în cunoștintă de cauză.

Beneficiile proprietarilor caselor nZEB

Ultimii ani au fost marcați de diferite evenimente neprevăzute ce au dus la schimbări semnificative în domeniul economic, afectând cu precădere oamenii obișnuiți. Scumpirile pe toate planurile, inclusiv cele din sectorul energetic, au dat peste cap calculele tuturor. Construirea unor case Smart, pasive, care se aliniază noilor standarde din domeniu devin o necesitate nu doar prin prisma diminuării nivelului de poluare la nivel global dar și prin cel al scăderii costurilor la facturile de energie și gaze.

Iată și alte avantaje de care proprietarii caselor nZEB pot beneficia:

  • Izolare fonică și termică foarte bună și o calitate a aerului la interior net superioară față de cel dintr-o casă clasică;
  • Crearea unui microclimat interior sănătos pentru locatari;
  • Creșterea valorii pe piață a unei clădiri aliniate la standardele nZEB;
  • Generarea unor venituri, în cazul în care casele pasive pot produce energie suplimentară ce va fi reintrodusă în circuit.

Practic, standardele nZEB pentru construcții urmăresc crearea unor spații mai sănătoase și mai curate, pentru cei ce locuiesc acolo dar fără să afecteze în vreun fel mediul înconjurător.

Surse de energie regenerabilă și modalități de exploatare a acestora

Sursa foto: Freepik.com

Folosind oricare dintre aceste tipuri de energie verde, vei beneficia de costuri reduse la facturile de energie electrică, vei contribui la protejarea mediului înconjurător și la asigurarea unui viitor sănătos pentru generațiile următoare. Calitatea vieții pe Pământ este una dintre responsabilitățile noastre la nivel de omenire și, cu pași mărunți dar siguri, ne vom atinge obiectivul dacă respectăm normele și legile în vigoare menite să protejeze mediul înconjurător.

  • Energia solară – este captată de la Soare cu ajutorul panourilor fotovoltaice ce transformă această energie în curent electric. Cu toate că investiția inițială este una considerabilă, merită efortul deoarece avantajul pe termen lung constă în scăderea facturilor la energia electrică. În plus, durata de viață a panourilor fotovoltaice depășește 20 de ani, iar montajul și întreținerea lor nu presupune un proces complicat. Se pot fixa pe acoperișul clădirii sau pe sol, cu condiția să fie orientate spre Sud, pentru a beneficia din plin de lumina și căldura solară.
  • Energia eoliană – este cel mai bine exploatată în zonele expuse unui vânt constant și care suflă cu putere. Vântul pune în mișcare palele unei turbini eoliene, ce transformă energia kinetică a vântului în electricitate prin intermediul unui generator. O turbină eoliană poate asigura total sau parțial necesarul de energie electrică pentru o locuință.
  • Energia hidroelectrică – cât mă costă să construiesc (o să revenim la el),
  • Energia geotermală – eoferă necesarul de energie direct din pământ care se va obține cu ajutorul unei pompe de căldură ce extrage căldura din sol prin intermediul unei tubulaturi din plastic îngropate în pământ. Se asigură astfel necesarul de căldură, apă caldă și chiar răcirea spațiului (dacă se alege o unitate ventiloconvectoare). Cu toate că prețul de achiziție al unei pompe de căldură depășește cu mult prețul unei centrale pe gaze, investiția este una care merită pe termen lung datorită multiplelor avantaje caracteristice acestui produs (durată de viață îndelungată, eficiență energetică ridicată, emisii CO2 reduse, funcționare automatizată și simplă). Pe lângă exploatarea căldurii din interiorul pământului, există și pompe de căldură ce extrag căldura din aer folosind o unitate exterioară conectată prin conducta de încălzire centrală la unitatea interioară.
  • Energia valurilor și a mareelor – reprezintă o sursă ieftină și nepoluantă prin care se poate obține energia electrică în vederea asigurării unui confort termic sporit în interiorul unei clădiri.

Pentru orice tip de proiect ce vizează construcțiile civile, industriale, lucrările edilitare, clădiri nZEB și nu numai, îți punem la dispoziție o platformă ce îți permite să creezi devize în cel mai scurt timp, corecte, cu bază de norme actuală ce conține peste 250.000 de norme și tehnologii. De ce să muncești mult când poți să muncești eficient?

Dacă ai nelămuriri privind aplicația eDevize poți lua legătura cu unul dintre specialiștii noștri pe email: suport@edevize.ro sau la nr. de telefon: 0773882758.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments