OUG 47/2022 – Măsura care salvează piața construcțiilor din România?
Contextul actual pe piața materialelor
Nu mai este de mult o noutate că piața construcțiilor din România și din întreaga Europa a fost zguduită în acest început de an de o creștere furibundă a materialelor de construcții.
După un 2020 bun, în care construcțiile au ajutat extrem de mult economia României în primul an de Covid 19, a urmat, un 2021 mult mai greu cauzat de problemele din lanțurile de aprovizionare și de lipsa forței de muncă în domeniu.
Suplimentar pe 24 Februarie, Rusia a atacat Ucraina ceea ce a dus la o criză a materiei prime în general și a oţelului în particular. Să nu uităm, că doar între 2008 și 2020 în Uniunea Europeană s-au închis combinate siderurgice, iar producția a scăzut de la 180 de milioane de tone la 130 de milioane de tone, deci o scadere de 28%. Astfel, Rusia, a devenit al doilea furnizor de oțel pentru UE, la mică distanță de Turcia. Rusia, Belarus(ambele au embargo de exportare a oțelului in UE) și Ucraina însemnau aproximativ 60% din importurile de oțel pentru armături și profile zincate din UE, mult…mult prea mult, mai ales dacă adaugăm și creșterea de la prețul energiei și combustibililor.
Cum s-a resimţit asta?Simplu, prețul armăturilor din oțel beton s-a triplat, iar prețul profilelor zincate a crescut de 6 ori. Per total, conform calculelor din eDevize.ro, prețul de construcție a unei școli cu 4 săli de clasă a crescut cu 25% între Decembrie 2021 și Aprilie 2022. Cand spun preț total, mă refer la totalul de material, manoperă, utilaj și transport.
Contextul actual pe piața forței de muncă
Așa cum discutam în articolul despre deficitul forţei de muncă, România are o criză acută a forței de muncă, între 2009 și 2017 forța de muncă din construcții s-a injumătațit, iar în momentul de față piața ar avea nevoie de încă aproximativ 200.000 de lucrători. Forța de muncă extracomunitară mai compensează din această cifră, OUG 114, a ajutat constructorii să mărească salariile și astfel să mai oprescă din plecarea oamenilor în străinătate, iar în momentul de față există foarte multe acțiuni care să ajute la digitalizarea domeniului.
Una dintre inovațiile în digitalizare este și noul modul SEAP Expert dezvoltat de eDevize, modul care schimbă modul în care se prelucrează listele de cantități de pe SEAP. Practic informațiile din formulare F3 și F4 nu se mai introduc manual, acestea fiind deja introduse într-o investiție care poate fi accesată introducând codul licitației de pe SEAP.
Pentru mai multe detalii vezi video de mai jos.
Doresti sa recuperezi parola?
Încheind paranteza, situația părea una de groază, mai ales, că România plănuiește să investească mult în infrastructură în anii următori, în special prin fondurile din PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Actualizare cu OUG47/2022
Acum, că am văzut cam cum arată peisajul din piața construcțiilor, să revenim la OUG 47/2022, masură care vine să îmbunătățească OG 15/2021, masură care permitea actualizarea prețurilor din contracte în funcție de informațiile de la INS (Institutul Național de Statistică).
Față de măsurile precedente, avem cateva diferențe majore:
- OUG 47/2022 acoperă orice variație semnificativă a costurilor, pe care s-a fundamentat prețul contractelor de execuție (material, manoperă, utilaj, transport și echipamente). Până acum, OUG 114 făcea referire la manoperă, iar OG 15, făcea referire la materiale.
- OUG 47/2022 permite și actualizarea contractelor pentru studii de fezabilitate (SF) și proiecte tehnice (PT), pentru infrastructura de transport, care includ studii geotehnice.
- OUG 47/2022 acoperă și achizițiile de dotări şi/sau utilaje şi echipamente tehnologice şi funcţionale care sunt necesare lucrărilor de întreținere/reparare/administrare și exploatare a drumurilor.
Valoarea contractelor se actualizează la fiecare situație de lucrări, folosind una dintre formulele de mai jos:
Pentru lucrări:Haideți să definim termenii ICCn și ICCdata de referinta, Va, V0 si “a” (ne sunt cunoscuți din OG 15):
- ICCdata de referinta reprezintă indicele de cost în construcţii total aferent lunii anterioare datei-limită de depunere a ofertei;
- ICCn reprezintă indicele de cost în construcţii total aferent lunii solicitării de plată;
- Va reprezintă valoarea ajustată a solicitării de plată;
- V0 reprezintă valoarea solicitării de plată, conform preţurilor prevăzute în ofertă;
- „a” reprezintă valoarea procentuală a plăţii în avans, determinată ca raport dintre valoarea avansului primit şi nerestituit/nejustificat şi preţul contractului.
Acum să vedem care este treaba cu “p” și de ce a apărut el.
“p” reprezintă valoarea procentuală a profitului determinată ca raport dintre valoarea profitului exprimată valoric şi preţul contractului pentru investitie.
Atentie! “p” nu este procentul folosit în recapitulația de la închiderea devizului, pentru că acel procent se aplică doar la lucrările de construcții și montaj, el nu se aplică și la echipamente.
Practic prin aplicarea formulei de mai sus, se actualizează costul cheltuielilor directe, indirecte și al echipamentelor, dar fară să crescă profitul. În contextul actual, pare să fie cea mai bună soluție, deoarece costurile companiilor de construcții au crescut per total și este normal să se poată actualiza și valoarea indirectelor.
Actulizarea la SF-uri și PT-uri pentru infrastructura de transport, care includ studii geotehnice.
Aici lucrurile sunt mult mai simple, formula fiind:
ICCn reprezintă indicele preţurilor de consum total aferent lunii solicitării de plată;
ICCdata de referinta reprezintă indicele preţurilor de consum total aferent lunii anterioare datei-limită de depunere a ofertei
Atentie! Acești 2 indici nu mai fac referire la piața de construcții, ei sunt indicii generali pentru piața din România și reflectă inflația.
Nu pot decât să mă bucur, că Guvernul a luat aceste măsuri și cred, că ele vor duce la deblocare și/sau înaintarea mai rapidă a șantierelor din România. Cu toții stim cât de multă nevoie are România de infrastructură pentru a se dezvolta.
Nu uitati, că în eDevize.ro, toate aceste modificari legislative se pot aplica fară calcule complexe și în câteva secunde. eDevize nu este numai un soft, este o echipă gata să îți ofere rapid ajutorul de care ai nevoie.
Dacă încă nu ai un cont eDevize, este momentul perfect să-ți creezi unul
Doresti sa recuperezi parola?
Florin Manoloiu
Commercial and Tendering Director|eDevize