Toata Europa vorbeste despre Planuri Marshall. Ce inseamna asta pentru piata constructiilor din Romania?

De când a început criza de COVID, în toată Europa se vorbește despre investiții ca să salvăm economia și despre planuri Marshall.

Planul Marshall

Până la urmă care e treaba cu planul ăsta Marshall?

Planul Marshall a fost pus în aplicare de SUA pentru a ajuta la refacerea Europei. Practic, după al Doilea Război Mondial, într-o Europă distrusă începuse războiul de influență între URSS și SUA. Astfel, SUA a promis că o să investească în Europa 20 mld. de dolari (o sumă enormă pentru vremurile acelea),cât timp fondurile se vor folosi colaborativ de către statele europene.

Sistemul era unul simplu!

Statele europene cumpărau din SUA mărfuri plătind în monedele lor naționale (care erau extrem de depreciate după război) iar companiile din SUA erau plătite la nivelul real al mărfurilor în dolari din fondurile alocate planului Marshall. Din păcate doar statele vest europene au beneficiat de aceste fonduri, statele din estul Europei neavând posibilitatea să participe din cauza contextului politic.

Practic, planul Marshall a reușit să facă 3 lucruri importante:

  • țările europene au fost „obligate” să coopereze atât din punct de vedere economic, cât și politic
  • țările europene au putut să achiziționeze bunuri plătind cu o monedă devalorizată (pentru Germania de Vest fiind o adevărată gură de oxigen, inclusiv pentru achiziția de alimente)
  • a strâns legătura dintre statele din vestul Europei şi SUA

Acum, ținând cont că majoritatea specialiștilor spun că ne va lovi o criza economică acerbă, vor reuși Franța și Germania să preia rolul SUA de după al Doilea Război Mondial?

Celelalte state Europene ce părere au despre asta?

Dacă ar fi sa ne gândim la cum a evoluat vestul Europei faţă de estul Europei după al Doilea Război Mondial am putea spune că un astfel de plan ar putea ajuta semnificativ estul Europei dar și statele lovite puternic de criză, precum Italia, Spania.

Celelalte state Europene vor fi de acord cu măsuri cum ar fi îndatorarea statelor din UE individual, dar plata datoriei la comun, doar dacă efectele asupra contribuabililor din țările lor vor fi cât mai mici. Primele exemple din zona opoziției sunt Olanda și Austria.

Miza în Europa de Est este esențială atât pentru Franța, cât și pentru Germania și nu doar pentru că UE este mai puternică economic decât ar fi statele din UE separat, ci și prin faptul că oprirea liberei circulații a mărfurilor și oamenilor dinspre Est și Vest ar însemna un dezastru economic și social.

Industria construcțiilor din România, printre principalii beneficiari

Acum, că am făcut un scurt periplu prin ce înseamnă din punct de vedere politic situația din Europa, hai să vedem ce facem cu construcțiile din Romania.

Dacă se reușește implementarea unui plan Marshall în Europa acum, România și mai ales industria construcțiilor ar putea fi printre principalii beneficiari. De ce?

În primul rând, pentru că în România infrastructura este la pământ, așa că este un spațiu mare de investit. Da, ar fi ideal ca aceste investiții să se facă cumpărând mărfuri din Romania și având ca principali contractori companii romanești. Dacă nu se va întâmpla, ar fi de înțeles, în contextul în care banii vin dinspre Vest, iar economiile din Germania și Franța au și ele nevoie de creștere și o pot obține prin creșterea exporturilor în statele cu o situație mai proastă economic.

Practic, vor exista investiții de făcut în România și ar fi bine să fim pregătiți pentru ele și să încercăm să păstrăm din forța de muncă revenită în țară, ca măcar să nu fim nevoiți să subcontractam mulți muncitori români angajați la firme din vest.

În al doilea rând, am putea să investim și în industrie și în agricultură; astfel încât să creștem valoarea produselor romanești.

Îmi amintesc cu câtă mândrie auzeam în jurul meu că România este grânarul Europei, în perioada în care eram copil. Din păcate, în continuare suntem, exportăm aproximativ 70% din grânele pe care le producem. Eu m-aș fi bucurat să fim „porcarul” Europei, deoarece carnea de porc are un lanț de valoare adăugată mult mai mare.

Această criză a reușit să facă ceva care era de neînchipuit acum 3 luni, să strângă din nou comunitățile, să le amintească oamenilor că dacă ai probleme cel mai apropiat om care te poate ajuta este vecinul. Am început să vedem din nou vecini conversând și copii jucând-se doar pe strada lor. Asta ar putea să aibă un efect puternic la nivel mondial, iar principiile de consum și investiții să se schimbe.

Am de construit o casă? Pot să o fac cu firma vecinului meu, chiar dacă mă costă 10 lei în plus? Dacă nu există, pot să o fac cu o firma din localitatea mea, chiar dacă mă costă 10 lei în plus? Dacă nu există, pot să o fac cu firma din România, din UE, din Europa, de pe Terra? Oameni au început să-și reamintească că banul cheltuit în comunitate are șanse mult mai mari să se întoarcă tot în comunitate.

Asta poate duce la relocarea în Europa a unor afaceri care erau duse în Asia sau Africa, chiar dacă costurile sunt mai mari, iar România ca o piață încă ieftină în UE poate beneficia de asta.

Evenimentul 360° special al industriei construcţiilor

În contextul acesta haideți să vedem o perspectivă de 360 de grade asupra ce este şi ce va fi în construcții.

Miercuri, 3 iunie, eDevize organizează conferința online „Construcțiile, o branșă unită împotriva Covid”. Vă reamintesc că noi, ca branșă, putem să ieșim mai puternici deoarece:

  • pentru a pune bani în piață statul este decis să investească în infrastructură
  • banii investiți în proiectele de construcții au potențialul de a se multiplica de 7 ori
  • Uniunea Europeană a suspendat regula de deficit maxim 3% din PIB

Vrem ca evenimentul nostru să acopere cât mai multe aspecte, așadar invitații noștrii vin din mai multe ramuri ale industriei și vor aborda din unghiuri diferite problemele, perspectivele și posibilele soluții ca să ieșim mai puternici din aceasta perioadă de criză, pentru a crea o imagine de ansamblu a industriei văzută la 360 grade.

Invitaţi

eDevize - Adrian Celafan

Adrian Cefalan

Director Investitii | CNI

eDevize - Adrian Pop

Adrian Pop

Vicepresedinte | OAR

eDevize - Adriana Iftime

Adriana Iftime

Director General | FPSC

eDevize - Dragos Marcu

Dragos Marcu

Director General | Pop si Asociatii

eDevize - Francisc Țancof

Francisc Țancof

Director Comercial | Valplast Industrie

eDevize - Irinel Gheorghe

Irinel Gheorghe

Director general | Sipex

eDevize - Ramona Veleanu

Ramona Veleanu

Vicepresedinte | FGS FAMILIA.

eDevize - Gheorghe Balaceanu

Gheorghe Balaceanu

Presedinte | FGS & Vicepresedinte | CSC

eDevize - Andrei CIUCA

Andrei Ciuca

CEO | eDevize

eDevize - Claudiu Gaidos

Claudiu Gaidos

Director Executiv | Terax

Vă invitam să fiți alături de noi la acest eveniment unic.

Eroare: Nu am găsit formularul de contact.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments