PRINCIPIILE OFERTĂRII DE SUCCES

Principiul 49 | De ce Excelul nu este o soluție optimă
pentru ofertarea în construcții

La prima vedere, Excelul pare un instrument simplu și accesibil pentru ofertarea în domeniul construcțiilor. Cu toate acestea, în spatele ușurinței sale de utilizare se ascund limitări majore care pot afecta negativ controlul și precizia procesului de ofertare.

1. Lipsa de centralizare și colaborare

Într-un proiect de construcții, colaborarea între diferite departamente și echipe este esențială. Excelul nu oferă funcționalități avansate de colaborare, ceea ce poate duce la probleme de comunicare și la erori cauzate de utilizarea unor versiuni diferite ale aceluiași fișier.

2. Erori umane şi de calcul

Excelul se bazează pe introducerea manuală a datelor, ceea ce crește riscul apariției erorilor umane. Chiar și o simplă greșeală de tastare sau o formulă incorectă poate duce la estimări eronate și la pierderi financiare semnificative

3. Lipsa de trasabilitate şi audit

În Excel, este dificil să urmărești modificările și să identifici cine și când a făcut anumite ajustări. Acest lucru poate crea probleme de responsabilitate și trasabilitate, esențiale într-un proiect de construcții unde exactitatea și documentația sunt cruciale.

4. Gestionarea dificilă a datelor complexe

Proiectele de construcții implică o multitudine de date complexe, inclusiv materiale, resurse, costuri și termene. Excelul nu este echipat să gestioneze eficient volume mari de date sau să integreze informații din surse multiple, ceea ce poate duce la o suprasolicitare și la un control ineficient al procesului.

5. Lipsa funcţionalităţilor avansate

Soluțiile software specializate pentru ofertarea în construcții oferă funcționalități avansate precum analiza costurilor, simulări de scenarii și raportare detaliată. Excelul, deși flexibil, nu poate rivaliza cu aceste capabilități integrate care sunt esențiale pentru a obține oferte precise și competitive.

6. Securitate şi conformitate

Proiectele de construcții necesită un nivel ridicat de securitate a datelor și conformitate cu reglementările industriei. Excelul nu oferă mecanisme de securitate avansate pentru protecția datelor sensibile și nu garantează conformitatea cu standardele necesare

Deși Excelul poate părea o soluție simplă și la îndemână pentru ofertarea în construcții, limitările sale semnificative îl fac nepotrivit pentru gestionarea eficientă și controlul precis necesare în acest domeniu complex.

Utilizarea unui software specializat este esențială pentru a asigura succesul și competitivitatea proiectelor de construcții.