Noul salariu minim în construcții, începând cu 01 ianuarie 2023. Schimbări legislative

Sursa foto: Freepik.com

Ce sunt fondurile europene și cine le poate accesa?

Anul 2023 vine cu vești bune din partea autorităților pentru cei care activează în domeniul construcțiilor, veniturile acestora crescând. Deși criza economică ce a debutat în anul 2008 a afectat serios sectorul construcțiilor din România, conducând la un exod semnificativ al forței de muncă, acesta dă semne de redresare. După un deceniu în care unele firme de construcții și-au încheiat activitatea, în timp ce altele s-au luptat să reziste pe piață, Guvernul a considerat că este momentul să ofere prioritate acestui sector prin acordarea unor facilități fiscale. Prin aprobarea OUG nr.114/2018 s-a stabilit acordarea unui salariu minim brut de 3.000 de lei care să fie scutit de la plata impozitului, s-a renunțat la plata contribuției la sănătate, iar contribuția la pensii s-a redus de la 25% la 21,25%.

Cu toate că aceste măsuri sunt în vigoare până în anul 2028 în baza Acordului semnat între Guvernul României și Federația Patronatelor Societăților din Construcții, în care se menționează că sectorul construcțiilor este unul prioritar, de importanță națională pentru economia țării, PNRR și-a propus ca până în anul 2025 să elimine gradual, prin intermediul unei reforme, aceste stimulente fiscale.

Intenția de a pune în aplicare acest plan îngrijorează FPSC (Federația Patronatelor Societăților din Construcții) în legătură cu posibilitatea pierderii angajaților care probabil se vor orienta din nou spre alte zone din Europa care le vor asigura venituri mai mari. Conform FPSC, în țara noastră numărul angajaților din sectorul construcțiilor depășește 400.000, dar numărul românilor care activează momentan în acest domeniu în alte țări europene este mai mare de 700.000.

Măsurile OUG nr.114/2018 au salvat sectorul construcțiilor în opinia directorului general al FPSC – Adriana Iftime, aceasta precizând că numărul lucrătorilor, care în anul 2018 depășea 200.000, a ajuns să se dubleze patru ani mai târziu.

Schimbări salariale în domeniul construcțiilor

Climatul economic afectat de inflație și de majorările de preț înregistrate pentru plata energiei electrice și a gazelor naturale a determinat membrii Guvernului României să ia măsuri în ceea ce privește salariul minim pe economie care se câștigă în țara noastră. Astfel, conform HG nr. 1447/2022, s-a stabilit majorarea salariului brut pe țară de la 2.550 de lei (sumă stabilită în urma HG nr. 1071/2021) la 3.000 de lei – din care 200 de lei sunt scutiți de impozit și contribuții la asigurări, începând cu 01 ianuarie 2023.

Cu toate că în viitorul apropiat se are în vedere eliminarea facilităților fiscale de care beneficiază momentan sectorul construcțiilor, salariul minim brut al angajaților care își desfășoară activitatea în acest domeniu a fost majorat la suma de 4.000 de lei începând cu 01 ianuarie 2023 conform OUG nr. 168/2022: ,,Art. XLI. – (1) Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, începând cu data de 1 ianuarie 2023 pentru domeniul construcțiilor, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește în bani, fără a include indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, la suma de 4.000 de lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 165,333 ore pe lună, reprezentând în medie 24,194 lei/oră.” Prin acest document se abrogă astfel prevederile art.71 din OUG nr. 114/2018, ce menționează că salariul minim brut în construcții este în valoare de 3.000 de lei până în anul 2028.

Toate companiile din domeniul construcțiilor trebuie să respecte această decizie, în caz contrar acestea vor fi penalizate cu amenzi cuprinse între 300 și 2.000 lei pentru fiecare încălcare și pot pierde facilitățile fiscale specifice acestui domeniu de activitate.

Conștienți de contextul în care muncitorii români din domeniul construcțiilor vor alege contracte în alte țări, companiile mari au început să recruteze tot mai des pe parcursul anului 2022 forță de muncă, în special din țările asiatice. Se vorbește de un procent de 26,4% din totalul firmelor mari de construcții din România care au pe ștatul de plată muncitori străini și un procent de circa 12% care au demarat procesul de recrutare. În vederea acoperirii deficitului forței de muncă înregistrat în sectoare precum construcții, transporturi, panificație și HoReCa guvernanții și-au anunțat intenția de a aproba în anul 2023 un număr de 100.000 de vize pentru muncitori străini.

Program deviz de lucrări pentru gestionarea costurilor și a timpului

Sectorul construcțiilor din România este dominat numeric de firmele mici, care înregistrează un număr de maxim 10 angajați. Specialiștii consideră că pentru acești antreprenori perioada următoare va veni cu provocări mari în ceea ce privește recrutarea și menținerea muncitorilor care fie vor alege să se angajeze la companiile mari, fie vor părăsi țara pentru a lucra pe diverse șantiere din Europa. Lipsa personalului poate pune astfel presiune pe termenele de execuție și de predare a lucrărilor.

Când vine vorba despre afaceri, timpul este esențial și este cel care poate face diferența dintre un proiect de succes și unul cu mari întârzieri ce poate atrage după sine pierderi de bani. Pornind de la această idee, eficientizarea timpului alocat întocmirii devizelor de construcții, a devizelor de instalații sau a devizelor licitații SEAP, pe care orice firmă de construcții trebuie să le întocmească, este importantă. Cu gândul la sectorul construcțiilor, echipa eDevize a dezvoltat un program special pentru devizele specifice acestui domeniu, capabil să reducă timpul de lucru necesar realizării acestora. Ne-am propus să automatizăm o serie de activități specifice domeniului construcțiilor pentru a eficientiza timpul, a administra costurile, a doza eforturile oamenilor și a permite acestora să se ocupe de alte task-uri ce necesită atenție în vederea optimizării lucrărilor.

eDevize.ro propune o serie de soluții dedicate precum proiectare, devize instalații electrice, devize instalații sanitare, devize instalații termice și nu numai. Este la un click distanță, merită să arunci o privire și să decizi dacă softul nostru corespunde așteptărilor tale. Cu certitudine te va surprinde plăcut și, în scurt timp, vei fi unul dintre utilizatori.

În plus în eDevize.ro, toate modificările legislative care afectează contractele din consntrucții se pot aplica fară calcule complexe și în câteva secunde.

Instabilitatea sectorului economic, modalitatea prin care se schimbă de la o zi la alta anumite legi fiscale îngrijorează întregul sector privat din țara noastră. Mediul de afaceri din România are nevoie de legi care să îi susțină și să îi asigure dezvoltarea pe termen lung, care să încurajeze investițiile și să stabilizeze astfel economia.

Te încurajăm să iei legătura cu unul dintre specialiștii noștri pe email: suport@edevize.ro sau la nr. de telefon: 0773882758, dacă ai întrebări suplimentare sau nelămuriri în privința programului edevize.ro. Răspundem întotdeauna cu promptitudine.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments